logo                                                                     View history in English

History

Spectator Records blev dannet i Ålborg i 1969 af den tidligere DR-journalist Jørgen Bornefelt i samarbejde med jazzmusikeren Carsten Meinert, som var med i begyndelsen af selskabets korte levetid (og selv indspillede to lp'er dér).

cindarellaistudiet Ud over egne indspilninger formidlede pladeselskabet også plader for andre selskaber. I alt blev det til mindst 23 LP-plader og 9-11 singler/EP'er før pladeselskabet brændte ned den 6. august 1972.
På billedet ses Henning Kragh Pedersen fra gruppen Cinderella i Spectators studie.


Gasolin udsendte sin første (single)plade – Silky Sally - nogensinde på selskabet. Den blev en beskeden succes – kun i alt 155 solgte eksemplarer (Jørgen Bornefelt til Aalborg Stifttidende, september 1986). Silky Sally er i dag nærmest uopdrivelig og en af de mest eftertragtede Gasolin-plader.

Musikken på Spectator Records udgivelser spænder fra børnemusik og undervisningsplader over beatmusik og bluesrock til hippie free style og avantgarde jazz. De fleste Spectator Records-plader blev udgivet i små oplag (300-500).

Vinylkvaliteten var ikke altid den bedste, hvilket kan høres på mange af pladerne. Omslag og pladelabels var primitive og af billigste slags. Til gengæld kunne kreativiteten være stor. Tjek fx
Furekaabens omslag . En lang række af pladerne er blevet kult blandt samlere. Et perfekt eksemplar af fx Furekaaben koster en mindre formue i dag.

Masterbånd og restoplag af plader m.v. gik til ved branden i 1972. Uofficielle genudgivelser af  Spectator-plader er derfor ikke indspillet på grundlag af masterbåndene men på baggrund af originalpladerne. Også indspildninger der ikke nåede at blive presset i vinyl gik tabt i 1972. Det gælder f.eks. materiale til to lp'er fra den københavnske gruppe "Lines lyst", der således aldrig udkom på vinyl og materialet til en lp med gruppen Cinderella.

Spectator Records – Up in Smoke

"Spectator Records – Up in Smoke" er en dansk dokumentarfilm fra 2017 om det legendariske studie. Filmen indeholder interviewa med grundlggerne og unikke filmklip fra tiden. Dokumentarfilmen findes på DVD og kan købes på nettet. Tjek traileren her: